Filisterne

 

Ordet Filister betyr:  andre nasjoner  https://en.wikipedia.org/wiki/Philistines

Det var disse som invaderte landene i midtøsten, i det 8 år av Ramses III. Nermere bestemt år -1383 http://elshaddai.no/historie/

De fikk også andre navn i de forskjellige landene:

Denyen = I deres øyer
Ekwesh = av landene i havet
Shekelesh = av landene i havet
Sherden = av landene i havet
Teres = av sjøen
Weshesh = av sjøen
Peleset = Utlending / Vandrer
Pelasgere = sjømennene
Tjeker = ?
Lukka (Lycia) = et landområde sør-øst i Tyrkia
Spartaner = Sansynligvis en fjellart på den plassen de slo seg ned i Hellas.

Det var en massiv innvandring av dem og de kom med sine familier ombord i båtene.

Disse folkene var egentlig Kasluhere som stammet fra øya Kaftor. (Amos 9,7)

Kalsuh’s far hette Misra’im. Og Misra’ims far hette Kam, og var sønn av Noah. (1. Mosebok 10,14)

Men hva var det som fikk dem til å komme med hele sine familier? Det var antageligvis det store jordskjelvet, for de kom rett etter det. Når store folkegrupper flytter på seg, så er det pga krig, eller katastrofer.

Det store jordskjelvet var like før de kom og inntok sparta, og det var det som gjorde at murene på byen Ugarit, nord for dagens Libanon, raste sammen. Og det var det store jordskjelvet som gjorde at jorden revnet og slukte familien korah i ørkenen med Moses. Og det var det 24. år etter at de forlot Egypten. (4. Mosebok 16,23-33)

Byen Ugarit

Min far, se, fiendens skip kom (her); Byene mine (?) ble brent, og de gjorde onde ting i mitt land. Får ikke min far at alle mine tropper og vogner (?) Er i Hatti-landet, og alle mine skip er i Lukkas land? … Således blir landet forlatt for seg selv. Må min far kjenne det: de syv skipene fra fienden som kom hit, forårsaket mye skade på oss.   https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_Peoples

Men hva skjedde på øya Kaftor siden de flyktet med sine familier? Sank den i havet eller var det et vulkanutbrudd?

De invaderte i hvertfall Hellas, Sparta, Kypros, Kreta, Anatolia (Tyrkia), Dorhøyden, og Ka’anan. Ramses III klarte å stoppe dem fra å få landfeste i Egypten.

Kaftor

Derfra spredte Pelasgianene seg til Kreta , Kykladene , Histaeotis, Boeotia , Phocis , Euboea, kysten langs Hellespont og øyene, spesielt Lesbos , som hadde blitt kolonisert av Macar sønn Crinacus . De fleste gikk til Dodona og til slutt ble drevet derfra til Italia da kalt Saturnia. De landet på Spina ved munnen av Po-elven . Enda andre krysset Apennine-fjellene til Umbria og drevet derfra, gikk til Aborigines land. Disse samtykket til en traktat og bosatte seg på Velia . De og aborigenerne overtok Umbria, men ble tatt bort av tyrrhenerne . Forfatteren fortsetter å detaljere Pelasgians trengsler og går videre til tyrrhenerne, som han er forsiktig med å skille fra Pelasgians.  https://en.wikipedia.org/wiki/Pelasgians

Det er disse folkene som Aleksander den store stammer i fra.

Spartanerne hadde en voldsom kamptrening. De trente på krig fra deres ungdom til de var 55 år gamle. Og de trente hver dag.

Og da David møtte Goliat så nevnte Saul akkurat dette for David.

1. samuels bok 17
33. Men Saul sa til David: Du kan ikke gå mot denne Filister og stride med ham, for du er ung, og han er en kriger fra sin ungdom av.

2. Samuels bok 21
22. Disse fire var etterkommere av Rafa i Gat, og de falt for Davids, og hans menns, hånd.

Rafaittene var høyvokste kjemper og bodde i landet før Filisterne kom.

David og folkene hans må ha hatt en voldsom kamptrening for å kunne slå disse folkene.

Da kong Artaxeres skulle innta Hellas møtte han på 300 av disse. Han hadde 250 000 mann og klarte ikke å komme forbi de 300 spartanerne. Så satte han inn de spesialtrente soldatene sine for å slå disse, men heller ikke de klarte å bryte igjennom og komme forbi de 300. Disse 300 drepte omkring 10 000 soldater fra Artaxeres.

Ikke før det var en bonde i området som viste perserne en vei som gjorde at de kunne komme bak disse folkene og angripe dem fra to sider, klarte de å slå dem.

 

 

Å.L.

Print Friendly, PDF & Email
Posted on: 23. mai 2019Elshaddai

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *