Israels vandring fra Gosen til Horeb

Farao sier til Josef at hans slekt skal få bo i den beste delen av landet, i Gosen. (1. Mosebok 47,6)
Og der bodde de da de utvandret fra Egypt (2. Mosebok 8,22)
Og der hadde de bygget en by som hette Ra’amses, som de drog ut i fra. (4. Mosebok 33,3)

De drog fra Ra’amses til Sukkot. (4. Mosebok 33,5) og sukkot betyr løvhytter.

I de egyptiske bokrullene fra Manuskriptenes bok finner vi følgene:

MAN: 6: 26 På syv dager reiste de forbannede til Remwar, ved Remwar vann. De krysset den hissende villmarken mens åsene smeltet rundt dem; over ble himmelen revet av lyn. De ble drevet av terror, men føttene ble viklet inn i landet, og ørkenen lukket dem inn. De kjente ikke veien, for intet tegn var konstant foran dem.

MAN: 6: 27 De vendte seg for Noshari og stoppet ved stedet Shokoth, ved steinbruddet. De passerte Mahas farvann og kom ved dalen Pikaroth, nord for Mara. De kom opp mot vannet som blokkerte deres vei, og deres hjerte var fortvilet. Natten var en natt av redsel og frykt, for det var et høyt stønn over, og svarte vinder fra underverdenen ble løst, og ild sprang opp fra bakken. Hjertene til slaverne krympet i dem, for de visste at faraos vrede fulgte dem og at det ikke var noen måte å unnslippe. De kastet overgrep mot de som ledet dem; merkelige ritualer ble utført langs kysten den kvelden. Slaverne omstridt seg imellom, og det var vold.

De drog frem i 7 dager til Sukkot (Løvhytter), og i 7 dager skal israel feire løvhyttefesten (3. Mosebok 23,39-44)
Men her i Manuskriptenes bok ser vi at Sukkot ligger ved steibruddet, og steibruddet lå ved Remwar vann. Jeg slo opp på steinbruddene i Egypt for å se om noen kunne passe ved et vann.

(hentet fra https://per-storemyr.net/2012/12/23/ten-quarries-of-ancient-egypt-2-rod-el-gamra-dolerite-porphyry-quarry/)
Steinbruddet som er nummer 2 oven i fra og ned, ligger ved et vann og heter Widan el-Faras. Uansett i hvilken del av det fruktbare området Ra’amses lå, så er det ca 24 mil dit. 24 mil / 7 dager = ca 3,5 mil til dagen. Og hvis de gikk i 15 timer pr dag, blir det 2,3 km pr. time. Ved rask gange, gikk jeg 4,5 km på en time, men disse hadde med seg dyr og barn, så jeg vil anta at det kan stemme med 2,3 km pr time. De som tidligere har plassert Gosen på kartet, har plassert det i den nordre delen av  det grønne området. Men jeg ser ikke noen hensikt i å krysse Nilen 2 ganger, så jeg vil plassere Gosen i den sørlige delen av det grønne området, og at det kanskje var en bro, som gikk over Nilen, ved dette steinbruddet, at det var derfor de gikk dit. Nilen var jo full av krokodiller, og var derfor vanskelig å krysse. Han sier også i Manuskriptenes bok at de passerte Mahas farvann. Mahas var en stamme i Nubia (https://en.wikipedia.org/wiki/Mahas)

Fra Sukkot drog de til Etam, og så videre til Pi-Hakirot (Engenes sted) (4. Mosebok 33,6-7)  I Manuskriptenes bok 6,27 ser vi at Pi-Hakirot lå i en dal. Så jeg vil tro at de fulgte, det som i dag er en bilvei, ned til Det Røde Hav.

4. Mosebok 33
8. Og de drog fra Hakirot og gikk gjennom havet til ørkenen. Og de drog 3 dagsreiser i Etams ørken og leiret seg i Mara.

Her finner vi Etam ørkenen på begge sider av Det Røde Hav. Både i 4. Mosebok 33,7 og 33,8. Og de gikk 3 dager til de kom til ørkenen Sjur (Klippeørkenen) (2. Mosebok 15,22)  Og så går de gjennom klippeørkenen til Det Røde Hav igjen (4. Mosebok 33,10)  Da vil jeg tro at de fulgte den ruten som i dag er en bilvei frem til Nueiba.

Da blir kartet seendes ut slik som nedenfor.

Men hvor er fjellet Horeb, Sinai Fjell?
Paulus sier at Sinai-fjell lå i Arabia (Galaterbrevet 4,25)
Elia gikk 1 dag ut i ørkenen fra Karmel og deretter gikk han i 40 dager for å komme til Sinai-fjell. (1. Kongebok 19,3-8)
Moses og folket kom til Refidim. Det var der Moses slo på klippen og folket fikk vann. Men klippen som Moses slo på var Horeb, og det var der de stred mot Amalekittene (2. Mosebok 17,1, og 6 og 8)  Etter at de hadde fått vann fra Horeb, drog de enda avgårde til Sinai-fjell (2. Mosebok 19,1-2)
Da Moses holder sin tale midt imot Jeriko ved jordan, sier han at de er 11 dagsreiser fra Horeb (5. Mosebok 1,1-2)  Og her kan vi se at Horeb ligger både i Paran-ørkenen og i Sinai. (5. Mosebok 33,2)
Da er det dette som er Horeb, for det er ca 10 mil fra Jordan til dette fjellet. Men det er litt vanskeligere terreng der, så de ville nok har brukt litt lengre tid på å gå de milene.

Men profeten Elia gikk i 40 dager fra Karmel og det er ca 30 mil til Eilat, ved Det Røde Hav. Og det kan jo være litt vanskelig terreng dit, så si at han gikk 1,5 mil til dagen. Da ville han bruke 20 dager til Eilat. Da er nok dette Sinai-fjell.

Moses og folket hadde brukt 1 måned til å komme til ørkenen Sin (2. Mosebok 16,1)
Og de hadde brukt 3 måneder fra Ra’amses til Sinai-fjell (2. Mosebok 19,1)

 

 

Å.L.

Print Friendly, PDF & Email
Posted on: 15. april 2022Elshaddai

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *