Ninus

I følge Diodor på Sicilia så tok han Cole syria, og dermed Israel, og la det under seg. Han tok alt fra Nilen til elven Tanais, som lå nord for svartehavet. (Diodor på Sicilia 2. bok II)

Den eneste vi har i den Israelske historien, av assyrer konger, som har underlagt seg Israel, før kong Pul, er Kusjan-Risjatajim. (Dommernes bok 3,8)

Berossus sier at det Assyriske riket ble avsluttet med en annen Ninus, som fikk imperiet etter Sardanapallus. (Berossus side 7)

I følge de babylonske leirtavlene så hette den siste kongen av assyrerne Ashur-uballit II.
https://www.livius.org/sources/content/anet/564-566-the-assyrian-king-list/

Hvis vi da tar utgangspunkt fra Ashur-Uballit I i den assyriske kongelisten og regner årene frem til Ninives fall, så har vi 741 år. Hvis vi ser på den Israelske perioden fra det år Kusjan-Risjatajim inntar Israel til Ninives fall, så har vi 840 år.
https://www.livius.org/sources/content/anet/564-566-the-assyrian-king-list/

Men den assyriske kongelisten sier at Ashur-Uballit regjerte i 36 år, mens Berossus sier at han regjerte i 52 år, og så regjerte hans kone Semiramis i 42 år (Berossus side 7)
Og den assyriske kongelisten nevner ikke Semiramis i sin kongeliste.

Da er Ninus den samme om Kusjan-Risjatajim i Dommernes bok, og den samme som Ashur-Uballit i den assyriske kongelisten.
I følge Illustrert Bibelleksikon så betyr Kusjan-Risjatajim: Kusitt med dobbel ondskap.

Han kom fra Mesopotamia (landet mellom elvene) (Dommernes bok 3,10) Og da han heter Ashur-Uballit, og byen Ashur ligger i mellom elvene, er nok dette samme person.

Ninus bygget også byen Ninive og kalte den Ninus (Ninive) etter seg selv. (Berossus side 7) (Diodor på Sicilia 2. bok III)
I og med at han står oppnevnt med 36 år, i den assyriske kongelisten, regjerte han nok 36 år i Ashur og 16 år i Ninive.

Kalebs yngre bror, Otniel, drar ut til strid mot Kusjan-Risjatajim, og Herren gav Kusjan-Risjatajim i hans hånd, så han vant over ham. (Dommernes bok 3,9-10)

Dette er nok Ninus’ dødsår

 

 

Å.L.

Print Friendly, PDF & Email
Posted on: 20. mars 2023Elshaddai

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *