Strømsparing

 

Varmtvannstank
Jeg valgte å isolere varmtvannstanken ytterligere. Når jeg tok på varmtvannstanken, var den ikke varm. Rommet den stod i holdt vanlig innetemperatur. Jeg tok 10cm isopor og skum på boks, og isolerte rundt varmtvannstanken. Da ble det is-kalt i rommet etterpå, så det var tydelig at det gikk mye varme fra tanken og ut i rommet. Men denne varmen trenger man ikke om vår, sommer, og høst. Da er det bedre å sette inn en termostatstyrt ovn i rommet isteden for å få varmen fra tanken.

Uten å ha en nøyaktig måling på dette, bare en rom-måling, så det ut til at jeg halverte strømforbruket til varmtvannstanken.

Solpanel
Det som trekker mest strøm, er det som går hele tiden. Slik som kjøleskap, fryser, varmeovn, varmtvannstank, pumpe, og lignende ting. Varmtvannstanken er vanligvis på 2000w og er mye å kjøre på et solcellepanel. Men fryser, kjøleskap, og belysning, kunne ha vært kjørt på et mindre sol-anlegg. Det første du bør gjøre er å definere behovet ditt, og hva du kan klare deg med i antall kw.

Oppvarming
Isteden for å bruke panelovner, kan man bruke varmepumpe. Og der sparer man inn mye. Men har du vedfyring fra før av, og går over til varmepumpe, er det ikke sikkert du sparer noe. Det kommer an på om du må kjøpe veden, eller om du feller og legger opp veden selv.

Det mest ideelle hadde vært å kunne kjøre varmepumpen på solcelleanlegget.

Lagring av strøm
Et solcellepanel gir ca 20% i overskyet vær og 100% i direkte sol. For å kunne ha nok strøm til de forskjellige tidene, hvor det ikke er sol, må man lagre strøm på batterier. Et bilbatteri tåler 25% utlading før det må lades opp igjen, mens et Litium-batteri tåler 80% utlading før det må lades opp igjen. Men litium-batteriene har det problemet at de kan eksplodere når feil oppstår, og bør derfor ha en sikkerhet mot brann. Da kan man bygge et rom utenfor huset i leka, for eksempel, eller man kan gjøre som jeg gjorde. Jeg fikk tak i en gammel safe, skar hull i bunnen med vinkelsliper, trakk alle kabler inn igjennom hullet, og murte igjen rundt kablene med sement. Da hadde jeg sikring mot brann, hvis noen av batteriene skulle ta fyr. Du må bare huske på størrelsen på batteriene, når du skaffer deg en safe, slik at du klarer å få plass til dem inne i safen.

Og så må du huske på sikringer. Sikringer til batteriene og sikringer fra solcellepanelene.

Når det gjelder kopling av solcelleanlegg, så er dette noe du ikke burde drive med på egen hånd, fordi det kan gå veldig store strømmer i slike anlegg. Og store strømmer kan fort skape varme-oppheting. Der er det sikrest å få tak i noen som har greie på dette.

 

 

Å.L.

Print Friendly, PDF & Email
Posted on: 7. februar 2022Elshaddai

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *