Vann

 

Eget vann

Etter å ha levd i mange år uten tilkopling til det kommunale vann, har jeg fått noen erfaringer om vann. Og nå vil jeg nevne noen av de løsningene jeg valgte.

Jeg hadde brønn i hagen og den gav ikke nok vann til alle tider, så jeg mellomlagret vann i 1000 liters dunker. Jeg satte en nedsenkbar pumpe i brønnen og en taimer på strømkabelen som gikk på 2 ganger i døgnet. Så snekret jeg en platting over 1000 liters dunken og satte en på oversiden av den med slange og flottører i mellom dem. Da fikk jeg 2000 liter. Så satte jeg en flottør i den øverste dunken, som stengte strømmen når den ble full. Deretter hadde jeg en egen pumpe som pumpet vann inn i huset.

Erfaringsmessigst var at vi brukte 2m3 (2000 liter) pr. måned pr. person. Men vi var bare menn, så det er mulig at kvinner og barn vil bruke litt mer. Men du kan jo ta din egen vannmålerstand, for årsforbruk, og dele den på 12 måneder, og så dele den på antall personer, så får du ditt eget behov for vann pr. mnd pr. person.

 

Rensing av vann

Bakteriefjerning
Vann som står stille, får en slimhinne oppå vannet, som er bakterier. For å løse dette problemet, så brukte jeg strøm for å drepe bakteriene. Jeg las en artikkel fra et svensk svømmebassengs-firma som sa at 30v drepte bakteriene, men var ikke skadelig for menneskene. Vann har en lederevne for strøm, og 220v i vann er dødelig for mennesker. Jeg tror fortsatt ikke at jeg ville bade i strøm, men man kan jo ha det på, i den tiden man ikke bruker vannet, for å drepe bakterier. Jeg valgte å bruke dette til å drepe bakterier i 1000 liters dunken, og det funker.

Oksygen
Vann som skal drikkes trenger også oksygen, så jeg satte på en akvarie-pumpe i den nederste dunken, for å tilsette oksygen i vannet.

Filter
Etter dette satte jeg på 2 rensefilter. Et for å ta støvpartikler i vannet og et kullfilter for å ta kjemikalier og lignende.

Ioner.
Etter at vannet hadde gått gjennom pumpen, koplet jeg til jording på en messingkopling. For etter det jeg forstår, er ionisering av vannet viktig for helsen. Kort fortalt er negative ioner helsebringende og positive ioner er sykdomsfremkallende. Det får enhver granske videre selv.

Slutt-filtrering
På kjøkkenet hadde jeg en mugge med kullfilter som renset drikkevannet en gang til. Så godt vann hadde jeg ikke hatt før. Men jeg har ikke sjekket det offisielt sett.

 

Varighet

De filterholderne jeg hadde, kjøpte jeg på jula. Og jeg kjøpte filter fra Kina til dem. Hos meg måtte jeg bytte disse filtrene etter 7m3 på grunn av for mye støvpartikler i vannet, som tettet filtrene. Etter disse 7m3, begynte vannet å renne mindre ut av krana.

 

Sparing av vann

For å spare vann, noen ganger, lot jeg badevannet stå igjen, tok en vaskebøtte, og brukte det som toalett vann. Og dermed brukte jeg vannet 2 ganger.

Erfaringsmessigst brukte jeg 350 liter da jeg dusjet og 160 liter da jeg badet. Det går jo også an å sette på en sparedusj, i dusjen, og spare inn 25% vann.

Samling av regnvann
I et høljeregn, og et tak på 100m2, kunne man samle 1000 liter på en time. I vanlig regnvær, ble det bare 3-400 liter og i dusk regn ble det kanskje 50-100 liter.

Veksthus og hagevanning
Hvis man bor på landet, og har mulighet for å samle vann, så kan man hente vann fra tak-nedløp, drenering, og grå-vann fra renseanlegg, til hagebruk. Og her er mye vann å hente.

 

Er også interessert i flere tips, så har du noen, er det bare å skrive i feltet nedenfor.

 

 

Å.L.

Print Friendly, PDF & Email
Posted on: 7. februar 2022Elshaddai

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *